“Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke / žrtve kroz
jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža
podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”

Partneri:

Akcioni plan za mrežu Brčko distrikta

U Brčkom je u četvrtak, 12. oktobra održana radionica sa ciljem izrade plana aktivnosti i funkcionisanja uspostavljene institucionalne mreže podrške  svjedocima/žrtvama za područje Brčko distrikta.

Svrha radionice je predlaganje realnih i efikasnih modela funkcionisanja i buduće održivosti uspostavljene institucionalne mreže,  a time efikasne dugoročne podrške  svjedocima/žrtvama u sudskim postupcima u budućnosti.

"Činjenica je da je zahvaljujući projektu i mreži koju smo napravili na neki način cijeli proces pojednostavljen. Naša međusobna intersektorska saradnja je pojednstavljena, tako da u krajnjem slučaju osobama koje su već umorne i isrpljene na neki način svi možemo puno lakše pružiti podršku" rekla je Zlata Paprić, šefica CMZ Brčko.

Važnosti svjedoka i ispravnog svjedočenja svjesni su i iz udruženja koja okupljaju one koji su i sami bili žrtve ili su svjedoci zločina. Zato podrška koju svjedoci  dobijaju kroz ovaj projekat i njima znači mnogo, jer stabilan svjedok znači i pozitivan ishod sudskih procesa za žrtve.

"Svjedoci su jako bitni, htjeli mi to priznati ili ne. Ljudi se ne sjećaju, da li namjerno, pod prijetnjom ili nešto drugo. Zato moraju biti zaštićeni ali i da znaju svoje obaveze. Nije isto dati iskaz 1996. godine a onda 2000. se pred sudom  ničega ne sjećati" rekla je Ljubinka Živanović, koordinator Udruženja porodica nestalih Srba Brčko distrikta.

"Mislim da mnoge stvari nećemo okončati na vrijeme, jer svjedoci umiru ali ima i svjedoka koji neće da izađu. Ne može niko nikoga natjerati. Nema nikakve satisfakcije da izađe  a većina ih se boji. Ja sam devet puta svjedočio  i u Beogradu i u Hagu i nemam razloga da se bojim. Istina je istina" rekao je Džafer Deronjić, predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta BiH.

Realizacija projekta kojeg finansira Evropska unija započela je 2015. godine. Tokom trajanja projekta uspostavljeno je 15 institucionalnih mreža podrške svjedocima u BiH.

 (bdc)

Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj ove internet stranice je isključiva odgovornost
U.G. Vive Žene i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije